sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Pimeää valoa.



Kulunut syksy on ollut siitä erikoinen, kuten muistaakseni viime vuotinenkin, ettei yhtään kunnon syysmyrskyä ole vielä ollut. Sen sijaan tuulta ja sateita on ollut aivan riittävästi. Makholman latitudeilla hiemankin navakampi tuuli tekee veneilystä hankalan koska täällä vallitsee avomeriolosuhteet.

Marraskuu on sikälikin vaikea kuukausi, että se on tavattoman pimeä. Joulukuussa aurinko käy vieläkin matalammalla, mutta jostain syystä se ei tunnu yhtä pimeältä, kenties siksi, että aurinkoisia päiviä on kuitenkin ehkä enemmän.

Vaikka aurinko sunnuntaina näyttäytyi hetkeksi, ei siitä juuri valoisuuden tunne lisääntynyt. Tilanne oli kuitenkin niin poikkeuksellinen että lyhyt päiväretki Säppiin oli kerta kaikkiaan pakko tehdä.




Makholman horisontista katsoen olosuhteet merellä ovat pettävät. Jo pari mailia rannasta on tuuli ja merenkäynti aivan muuta kuin mitä rannalta katsoen luulisi. Tässä ollaan vielä kalarannan väylällä josta näyttää siltä kuin olisi kaunis ja kesäinenkin keli. Räyhissä meri oli jo metrin luokkaa ja meno pienellä veneellä sen mukaista eli todella märkää.




Ja sitten asiaan. Kaikkien hartaasti odottama Saavumme Säppiin kuva; niin, olemme näköjään taas Säpissä.




Kruununmöljän laiturilla on kaikki ennallaan. Säpin endeemi l. kotoperäinen laji nimeltä Heikki Helle näyttää edelleen viihtyvän saaressa koska M/S Pulu kelluu laiturissa.




Matala aurinko valaisee kauniisti Luotsituvanrantaa. Puhvelit ovat kalunneet rannan Lännennokalta Eteläkariin lähes kuljettavaan kuntoon mikä on sangen hieno suoritus muutamalta sonnilta kahdessa vuodessa. Vielä 70 -luvulla saaren pystyi mukavasti kiertämään rantoja pitkin mutta sen jälkeen se on ollut paikoitellen niin umpeenkasvanutta ettei se ole ollut enään käytännössä mahdollista.




Aurinko korkeimmillaan. Lännennokalta avautuu näköala Luvian karuun pohjoiseen saaristoon.




Sieltä löytyy myös merellistä arkkitehtuuria. Pohjoisviitan jänis ja kylkikiinnityksenä alivuokralainen.




Puoli kahden kieppeillä tuuli yltyy ja taivaan peittää tutut sadepilvet. Laiturin uusi lokikirja on kuitenkin ennen lähtöä katsastettava. Kovin vähän näyttää loppusyksyllä tämän mukaan olleen liikennettä joten vierailija M/S Buster jää erityisesti mieleen. Ettei vain olisi eräs tietty ja tunnettu 'Rappiosankari' ?

1 kommentti: