torstai 18. helmikuuta 2010

Jäitse Säppiin!



Olen aina ollut huono lintsaamaan töistä, erityisesti silloin kun töitä on vähän tai ei ollenkaan. Niinpä tarjous Säpin retkestä kelkan kanssa keskellä viikkoa tuotti runsaat omatunnontuskat, mutta lopulta velvollisuus sai voiton. Jäitä on kohtuullisen hyvin, mutta Säpin nurkilla oli vielä viikko takaisin vellonut vapaa vesi, ja muualla jään päällä on niin paljon lunta, että suksilla kulkeminen on pikemminkin tarpomista kuin hiihtämistä. Niinpä kelkkakyydistä ei voinut mitenkään kieltäytyä.

Starttasimme Luvian puolelta ja pitäen suuripiirteisesti linjaa Pirskeri-Takholma etenimme Ekören ulkokareille jossa jätimme menopelin ahtojäitten sekaan vanhalle jäälle. Jatkoimme jalkaisin kahden yön ja noin 5 cm:n uudella jäällä kilometrin verran Lännennaulojen suuntaan. Tässä Tyyne tähyilee suuntimia.





Lännennauloilla oli avomeri jo liki, vain runsaan parinsadan metrin päässä. Viimeisen vesikiven päälle oli kasautunut mukava jäätorttu jonka laelta kuva Makholmanlahden suuntaan. Kaikki näkyvä sileä jää on sitä uutta ja ohuenlaista.




Ja samalta kasalta näkymä myös länteen. Aurinko helotti, -13 pakkasta, kevyt tuuli idästä, ja aivan hiljaista. Manner niin kaukana, että tunnelma toi mieleen elon kenties kuun pinnalla. Meren puolella muutama isokoskelo ja ohilentävä merikotka.





Itse asiassa olo oli suorastaan lokoisa.




Lopuksi Säpissä jossa olimme ilmeisesti ensimmäiset kaksijalkaiset tänä vuonna. Matkalla mittasimme kirveellä jään vahvuudeksi noin 15 cm. Todennäköisesti se on paljon heikompaa lähempänä Räyhiä tai Marjakaria. Pohjankallioitten ja Säpin välissä oli vielä avovesi joskin Säpin Ulkolaskulle olisi päässyt ahtojäitä myöten jalkaisin. Mutta näinhän me pääasiassa matkattiin : http://www.eerala.com/eeralacom/filet/100218Video/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti