sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Tuulentuivertama Trutholma



Preiviikinlahti ja sen pieni mutta kaunis saaristo saa kiittää luonnonvaraisuudestaan feodaalista perintöään. Lahden kahdella suurella maanomistajalla ei ollut tarvetta realisoida maitaan ennen kuin alueen luonnonarvot ymmärrettiin ja kaukonäköinen kaavoittaja sai yleiskaavaan vihreää väriä 1980-luvun lopulla.

Kunta rauhoitti Kuuminaisten saaret ja kun vielä osa lahden matalista rannoista liitettiin naturaan väistyi uhka mökittymisestä ja lahden muuttumisesta tuulivoiman- ja merisoranoton tuotantoalueeksi.

Trutholma on saariston uloin luoto. Naapurisaarten tavoin se koostuu puustoisesta moreeniharjanteesta, kasvaen tosin vain tervaleppää ja pihlajaa, kuten kunniallisen ulkokarin kuuluukin. Rannat ovat veneiljän painajainen, matalat ja kivikkoiset, jonka lisäksi tyyneelläkin maininki aina käy sen verran, että pienelläkin veneellä on maihinpääsy vaikeaa.

Sunnuntaina tuuli oli lounaassa jolloin saaren itäranta oli leen puolella, mutta siitä huolimatta vanha busteri sai pari uutta lisälommoa kylkeensä. Kolina oli niin kova, että kenties siitä johtuen saderintamatkin väistivät molemmin puolin. Kaikella on puolensa, kuten tavataan sanoa.



Täällä jokaisella karilla on oma kalastushistoriansa, eikä se Trutholman osalta ole suinkaan vielä loppuunkirjattu. Hylkeet verottavat kalastajan siikapesiä, mutta pahvinen tukikohta, vaikkakaan ei vuosiin asuttuna, kertoo vielä ryhdikkäästi menneitten vuosikymmenten käytännönläheisestä arkkitehtuurista.



Interiööri kuin kansallismaisema; klassinen sinipunaraita, ruskea seinähuopa ja oikea puilla käytettävä kamiina ruosteinen suolakurkkupurkki vaippanaan.




Tästä kun lähtee länteen, niin pääsee kättelemään bättre folk. Täällä on Pohjanlahti leveimmillään, muistaakseni noin 256 km. Vastarannalla avara Gävlebukten.




Varmaan siitä johtuen, on saaren länsikärjessä hyvä merimerkki; Preiviikinlahden majakka.




Jos se ei riitä, voi suuntimaa ottaa itärannan kauniista lasikuituisesta jäniksestä. Taustalla Puskuri, Svartgrund ja niitten takana Preiviikinlahden pohjukkaa ja Kuuminaisten rannikkoa.




Itärannan kolmeen osaan lohjennut kivi. Pamaus väitetään kuuluneen Kristiinan asti.





Pari otosta rantavyöhykkeen uskomattoman laajasta ja monipuolisesta jalkinevalikoimasta. Täällä ei tarvitse paljain varpain poukkoilla.


Vanha pihlajapuu, vielä kantaa marjojaan.


Kuten nuoremmatkin, odottaen vuosi vuodelta aina myöhemmin saapuvia tilhi- ja rastasparvia. Nyt luodolla oli vain kolme teerikoirasta, sekin silti lähes sukupuuton partaalla oleva laji nykysaaristossa.


Trutholman tuulensuunnanosoittaja huiskii hyvästit. Niin kauan kuin muistan, on tämä onneton näre ollut tismalleen saman näköinen, osoittaen havainnollisesti mistä suunnasta vallitsevat tuulet puhaltavat.

sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Pimeää valoa.



Kulunut syksy on ollut siitä erikoinen, kuten muistaakseni viime vuotinenkin, ettei yhtään kunnon syysmyrskyä ole vielä ollut. Sen sijaan tuulta ja sateita on ollut aivan riittävästi. Makholman latitudeilla hiemankin navakampi tuuli tekee veneilystä hankalan koska täällä vallitsee avomeriolosuhteet.

Marraskuu on sikälikin vaikea kuukausi, että se on tavattoman pimeä. Joulukuussa aurinko käy vieläkin matalammalla, mutta jostain syystä se ei tunnu yhtä pimeältä, kenties siksi, että aurinkoisia päiviä on kuitenkin ehkä enemmän.

Vaikka aurinko sunnuntaina näyttäytyi hetkeksi, ei siitä juuri valoisuuden tunne lisääntynyt. Tilanne oli kuitenkin niin poikkeuksellinen että lyhyt päiväretki Säppiin oli kerta kaikkiaan pakko tehdä.




Makholman horisontista katsoen olosuhteet merellä ovat pettävät. Jo pari mailia rannasta on tuuli ja merenkäynti aivan muuta kuin mitä rannalta katsoen luulisi. Tässä ollaan vielä kalarannan väylällä josta näyttää siltä kuin olisi kaunis ja kesäinenkin keli. Räyhissä meri oli jo metrin luokkaa ja meno pienellä veneellä sen mukaista eli todella märkää.




Ja sitten asiaan. Kaikkien hartaasti odottama Saavumme Säppiin kuva; niin, olemme näköjään taas Säpissä.




Kruununmöljän laiturilla on kaikki ennallaan. Säpin endeemi l. kotoperäinen laji nimeltä Heikki Helle näyttää edelleen viihtyvän saaressa koska M/S Pulu kelluu laiturissa.




Matala aurinko valaisee kauniisti Luotsituvanrantaa. Puhvelit ovat kalunneet rannan Lännennokalta Eteläkariin lähes kuljettavaan kuntoon mikä on sangen hieno suoritus muutamalta sonnilta kahdessa vuodessa. Vielä 70 -luvulla saaren pystyi mukavasti kiertämään rantoja pitkin mutta sen jälkeen se on ollut paikoitellen niin umpeenkasvanutta ettei se ole ollut enään käytännössä mahdollista.




Aurinko korkeimmillaan. Lännennokalta avautuu näköala Luvian karuun pohjoiseen saaristoon.




Sieltä löytyy myös merellistä arkkitehtuuria. Pohjoisviitan jänis ja kylkikiinnityksenä alivuokralainen.




Puoli kahden kieppeillä tuuli yltyy ja taivaan peittää tutut sadepilvet. Laiturin uusi lokikirja on kuitenkin ennen lähtöä katsastettava. Kovin vähän näyttää loppusyksyllä tämän mukaan olleen liikennettä joten vierailija M/S Buster jää erityisesti mieleen. Ettei vain olisi eräs tietty ja tunnettu 'Rappiosankari' ?

lauantai 14. marraskuuta 2009

Toisenlaisia horisontteja.



Ei riittänyt, että Reposaaren kaunein saaristo johon Kallioholmakin kuuluu, haudattiin Tahkoluodon syväsataman alle. Vielä piti tulla kohtalokas 11/9 attentaatti jonka seurauksena eivät edes paikalliset pääse käymään alueella. Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO valvoo tiukan ISPS-koodinsa kautta ettei kukaan ilman kulkulupaa pääse satama-alueelle. Käytännössä kaikki maailman satamat on pakotettu noudattamaan ohjetta. Jos tapahtuu yksikin poikkeama säännöstöstä, niin satama luokitellaan ns. saastuneeksi satamaksi joihin poikenneilla aluksilla ei ole enää oikeutta tulla yhteenkään lailliseen satamaan.

Valvonta on siis tiukkaa Tahkoluodossakin, eikä kulkulupia heltiä edes entisille asukkaille. Näin ne rannat sulkeutuvat entisestäänkin.




Kallioholmassa olen seisoskellut vuosien ajan merelle katsoen. Kun katse on kiinnittynyt horisonttiin niin melkein unohtaa millainen maisema selän takana avautuu. Vaikka siellä seistessä aina on jäässä kuin kalikka ja pääsylippu on kovan viranomaistaistelun takana, on se kuitenkin rannikon uloin paikka ja jossa talvellakin avomeri on yleensä läsnä.

Taustalla Tahkoluodon kivihiilivoimala jauhaa sähkötariffia. Päästöoikeuksien kallistuessa, kilisee voimayhtiön kassaan lisää voittoa. Joten kaikkea mielenkiintoista myös tältäkin suunnalta löytyy.




Horisonttia voi toki katsella laivastakin käsin. Proomu Board Helsingistä ns. kymppilaiturissa. Eli nyt ollaan On board on Board.




Jokainen ympäristö sisältää oman estetiikkansa. Täytyy tunnustaa, että viihdyn täällä paremmin kuin monella ns. siistillä rannalla. Kiviaita tuo mieleen Irlannin ja ison meren rannat.




Työn ja ahkeruuden jälkiä on kaikkialla. Tämän ehkä vielä kestää.



Lopuksi Reposaaresta loma-asuntomessujen alta häädetty perinnevenetelakka. Konteksti määrää, sanotaan. Täällä se toimii. Kuten ISPS-koodikin.

torstai 12. marraskuuta 2009

Talvisatamaan



Rannat jäätyvät ja on aika siirtyä talvisatamaan.

sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Marraskuinen Säppi.



Pieniä Räyhien riuttasaaria lukuunottamatta ei Makholman ja Viasvedenlahden edustalla muita saaria ole kuin Säpin majakkasaari. Majakan laiturille eli Kruununmöljään on matkaa 7,5 mailia eli yli 13 km pääosin avomeriolosuhteissa. Saareen ei mennä eikä sieltä edes lähdetäkään kaikilla keleillä. Pienellä veneellä liikuttaessa on oltava maltillinen; jo yli 12 metrin tuulilla nousee aallokko Säpin edustalla helposti parimetriseksi ja on matalalla Viasvedenlahdellakin hankalan jyrkkää ja märkää.

Viikon sade- ja räpäskävihmoittelun jälkeen sunnuntai oli ihanteellinen Säpin retkelle. Pilvistä ja pimeää, vain pari astetta mittarissa, mutta tuulta tuskin lainkaan.

Pakollinen Saavumme Säppiin-kuva; Saavumme siis Säppiin.




Heti laiturilla tapahtuu mielenkiintoisia. Saaren ainoa lähes vakituinen asukki Heikki H. remppaa M/S Pulua tottuneen alkemistin ottein. Sitä kelpaa mantereen asukin vain kateellisena katsella.




Myös lintuasemalla on elämää. Ei tosin muuten näkyvissä, mutta kohtuullisen lajipuhdas Säpin pöytä kertoo vihkiytyneelle että mahdollisuuksia voi vielä olla.




Tyylikäs on luonnollisesti myös aseman kyökki, tällä kerralla tosin epäilyttävän kiiltävässä kunnossa.




Eteisen lattialla lintumiehen iltakengät, saman nimisen laulun mukaan.




Kadonneet lampaat eli muflon-jahdista eloonjääneet löytyivät Prakalan niemestä. Käsi pystyssä attrapoidaan kadonnutta punavarpusta. Nykyaika on tullut siis tännekin.




Saaren länsipuolella kilometrin päässä kohoaa meren julmista syvyyksistä Säpin Ulkolasku. Mahdollinen merisirrimesta ja kaikkien peruskallioitten isoäiti. Tällä kertaa ei sirrejä löytynyt, mikä oli pelkästään hyvä, koska siitä saa syyn tulla uudelleen tähän viehättävään paikkaan.




Lyhyt marraskuun päivä on pulkassa ja tällä kelillä kotimatka käy alle puolen tunnin. Savuverhon välillä hälvetessä näky on suorastaan nostalginen; vielä me palaamme Säppi!